Oliebollen

Elk jaar bakte Ad van Veen op 31 december oliebollen. Naarmate de kinderen ouder werden begonnen ze meer en meer mee te helpen, met het kloppen van het deeg, het tellen van het aantal enz. Rondom dit festijn zijn allerlei anekdotes ontstaan die ik zal proberen op te noemen. Maar eerst het recept.

 • 500g bloem
 • 500g melk
 • 250g ingredienten(175g krenten, 75 g rozijnen)
 • 35g verse gist (7g droge gist)
 • snufje zout

Ik zelf heb dit iets veranderd met het volgende

 • 1 ei
 • 20g boter
 • Vanillesuiker 1 zakje

De Bereiding

Zeef de bloem. Zet minimaal 1 uur, maar beter een nacht lang, de krenten en rozijnen in het water om te wellen. Verwarm de melk tot 28gr en los de verse gist op in de melk. Maak een kuiltje in de bloem, en doe het zout aan de buitenkant zodat het niet direct in contact komt met de gist. Voeg beetje bij beetje het melk-gist mengsel in het kuiltje en roer de bloem er doorheen. Blijf roeren totdat alle melk is toegevoegd en er een mooi beslag is gemaakt. Droog de gewelde krenten en rozijnen in een theedoek en voeg deze aan het beslag toe. Roer nu het beslag krachtig door elkaar, tradioneel knielend op de grond en tussen de knieen de kom met een houten lepel. Laat het beslag afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plek (27 graden) 30 – 45 minuten rijsen. Meng wederom het beslag krachtig door ekaar en laat het beslag een tweede keer rijsen, 30 minuten.

Verwarm de zonnebloemolie naar 175 graden, niet lager, anders krijg je vette oliebollen. Vorm met twee lepels een bolletje van het beslag en laat dit in de olie vallen. na 3 minuten moeten de oliebollen zich zelf keren, en anders help je ze met een houten lepel. Na 6 minuten zijn de bollen klaar. Serveer de bollen met poedersuiker. Eet smakelijk.

Dit is een prima instructiefilmpje:

Anekdotes

 • Ad draaide de oliebollen met een vork, en likte deze af, en verbrandde dus zijn lippen
 • De kleintjes sliepen boven de bijkeuken en werden wakker van de olielucht om vervolgens de eerste bollen op te eten
 • Melkboer Maneschijn timede zijn bezoek altijd zo dat hij ook een van de eerste bollen kon proeven.
 • De eerste bollen in Breukelen werden in een zwarte emaillepan gebakken en er is 30 jaar een tupperware plastic bak gebruikt voor het beslag.
 • Traditioneel brak er altijd een stuk uit de pollepel, die later terug gevonden werd in een oliebol, zorg dus altijd voor meerdere stevige houten lepels.